Актуелности

Нова едиција во издание на Паблишер 29.8.16

Издавачката куќа Паблишер со големо задоволство ја претставува својата последна книжевна едиција поддржана од програмата Креативна Европа на Европската унија насловена Новите гласови на европската книжевност. Оваа едиција, која ја карактеризира разнообразност и мултикултуралност, се состои од шест извонредни романи на европски писатели од поновата генерација, препознаени и прифатени како од стручната, така и од пошироката читателска јавност. 

»
НОВИ ОСУМ НАСЛОВИ ВО ЕДИЦИЈАТА „ПРОМЕНАДА“ 19.8.16

Издавачкиот центар ТРИ ја збогати својата едиција на романи од современата европска книжевност, „Променада“, со уште осум дела од еминентни автори од Европа, меѓу кои се Жозе Сарамаго, Колм Тојбин, Елиф Шафак, Ласло Краснахоркаи.

»
Излезе од печат „Патувањето на еден слон“ 18.7.16

Со задоволство ве информираме дека Издавачкиот центар ТРИ штотуку го објави првиот македонски превод на култното дело на Жозе Сарамаго Патувањето на еден слон (2008). Преводот од португалскиот изворник е дело на Наташа Сарџоска, а изданието е дел од едицијата Соѕвездие, поддржана од програмата „Креативна Европа“ на Европската унија. 

»
Блескава авторка со мистериозен идентитет – Елена Феранте и Неаполските романи 04.7.16

Во пресрет на објавувањето на македонскиот превод на романот Мојата генијална другарка (Издавачки центар ТРИ, 2016), ви нудиме мал вовед во феноменот наречен Елена Феранте – мистериозната Италијанка родена во Неапол (еден од малкуте потврдени податоци за неа), која уште на почетокот на својата кариера, во писмо пратено до издавачот, изјавува дека својот идентитет ќе го држи во тајност без разлика на сè

»
Почеток на Летниот фестивал во ТРИ 28.6.16

Летната книжевна сезона на нови изданија, популарни цени, промоции и наградни игри започнува во книжарниците на Издавачкиот центар ТРИ. Летниот фестивал и оваа година нови многу интересни содржини за македонските читатели, а еве само неколку причини зошто оваа книжевна манифестација вреди да се проследи...

»