Мир со секој чекор

Мир со секој чекор

  • Автор: Тич Нат Хан
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-583-7
  • Година на издавање: 2018
  • Број на страни: 141
  • Димензии: 125/195
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 280,00ден

280,00ден

Будниот ум ќе се погрижи за сѐ, како што сонцето се грижи за вегетацијата.

Мир со секој чекор, ремек-дело на современиот мудрец и духовен учител Тич Нат Хан, ни ги открива древните холистички учења за практична примена при секојдневните проблеми.

Обземени од виорот на современиот живот, забораваме дека духовниот мир и среќaта ни се на дофат на раката. Доволно е само да живееме во склад со здравиот разум, да го забавиме темпото и со буден ум да уживаме во секој миг. Сѐ што правиме е поетски чин или уметничко дело, доколку тоа го правиме со буден ум. Будниот ум е темел на среќниот живот и него можеме да го одржуваме низ секојдневна медитација. А медитацијата – свеста за сопственото тело и дух по пат на свесно дишење, можеме да ја изведуваме и додека миеме садови, јадеме или чекаме пред семафорот.

Кога имаме буден ум и внатрешен спокој, се исполнуваме со љубов, сочувство и алтруизам. Со нивна помош создаваме атмосфера на мир и хармонија, која понатаму се шири од индивидуалецот на семејството, од семејството на заедницата и на крајот – на целиот свет.

Мир со секој чекор е книга која нè учи како да го смениме својот светоглед... таа ни отвора видици кон похуман начин на живот. Паблишер викли

Напишете ваш коментар