Приказни од Ферара

Приказни од Ферара

  • Автор: Џорџо Басани
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-546-2
  • Година на издавање: 2017
  • Број на страни: 187
  • Димензии: 135/200
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 300,00ден
300,00ден

Приказни од Ферара е збирка од пет подолги раскази во кои авторот прикажува пет настани пронижани со најсрамните аспекти на фашизмот во Италија. Покрај длабоките траги што во општеството ги остава еден од најагресивните режими на дваесеттиот век, Басани, во рамките на суровите историски збиднувања, мајсторски ги истакнува карактеристиките на човековата природа: хипокризијата и храброста, страста и инертноста.

За Приказни од Ферара Пазолини ќе напише: „Она што е најинтересно кај Басани е луцидноста со која го опишува светот според својот внатрешен начин на расудување: апсолутно лаички, апсолутно рационален, но втмелен врз правична и неисцрпна емотивна сила.“

Приказни од Ферара е добитник на наградата Стрега во 1956 година.

Напишете ваш коментар