Славенички на тесмофории

Славенички на тесмофории

  • Автор: Аристофан
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-229-4
  • Година на издавање: 2014
  • Број на страни: 115
  • Димензии: 140/210
  • Корица: мека
  • Јазик: MK
Цена: 200,00ден
Цена со попуст: 90,00ден
Заштедувате: 110,00ден

Редовна цена: 200,00ден

Цена со попуст: 90,00ден

Атинските жени, лути на навредите што Еврипид постојано им ги упатува во своите трагедии, решаваат да го казнат познатиот трагедиограф и за тоа да се советуваат на собрание, коешто, без учество на мажи, ќе го одржат  во храмот Тесмофорион, на женскиот празник Тесмофории. Убеден дека ќе го осудат на смрт доколку на собирот нема присутен некој кој би можел да го брани, Еврипид успева да го наговори својот тест Мнесилох, тој да замине на овој женски собир и да ги застапува и брани интересите на својот зет. Мнесилох, престорен во жена, заминува на собирот...

Според согледувањата на многу филолози и теоретичари на книжевноста, Славенички на Тесмофории е веројатно најдобрата комедија што Аристофан ја создал. Внимателно структурирана, урнебесно смешна и нурната во проблеми што и современите читатели (или гледачи) ги препознаваат како актуелни, драмата ги поттикнува модерните критичари да ја оценат како брилијантнанајинтересна од сите Аристофанови драмискапоцен камен во круната на Аристофановото творештвосветско ремек-дело, итн.

Напишете ваш коментар