Пат за рајот

Пат за рајот

  • Автор: Драги Михајловски
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-502-8
  • Година на издавање: 2017
  • Број на страни: 283
  • Димензии: 125x195
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 280,00ден
Цена со попуст: 99,00ден
Заштедувате: 181,00ден

Редовна цена: 280,00ден

Цена со попуст: 99,00ден

Пат за рајот е необично книжевно дело составено од десет раскази и три драми. Во расказите Драги Михајловски ја продолжува својата потрага по идеалното место за живеење, по некоја своја автентична утопија. Истовремено, ја развива сопствената основна линија на сликање и портретирање на стремежот од обичните луѓе кон необичното, светото, недостижното. Овој однапред очекуван неуспех се должи на ограниченоста на човекот како смртно битие кое нема што да бара во вонземското, возвишеното, боговското. Но овде, како и во претходните раскази и романи на Михајловски, овој таканаречен пат за рајот (и рајот како и царството небесно се, всушност, еден вид негативна утопија или дистопија, односно места кон кои само се стремиме, а фактички, најаве не постојат!) е кажан појасно, без многу метафори и други споредбени стилски бравури.

Трите драми (Швајцарија, Носко и Трите самовили) се, всушност, драматизации на еден роман од авторот и на две бајки – волшебни приказни од Марко Цепенков и од германскиот автор Вилхем Хојф.

Напишете ваш коментар