Јаничари

Јаничари

  • Автор: Луан Старова
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-728-2
  • Година на издавање: 2020
  • Број на страни: 464
  • Димензии: 140/210
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 450,00ден

Редовна цена: 450,00ден

Цена со попуст: 350,00ден

И во својот најнов роман Јаничари од Балканската сага, која француската книжевна критика ја вбројува во редот на големите европски романи, Луан Старова третира една трајно актуелна проблематика потпирајќи се врз силната ерудиција и романескната драматургија што ја носат двајцата главни ликови. Тие се понесени од идејата вистински толкувајќи го јаничарството во сите појавни облици и во различни времиња, да придонесат за спасување на своите потомци, кои остануваат чувари на идентитетот на својот народ, чувари на човештвото...

Романот Јаничари е дваесеттата книга од големиот проект на Луан Старова наречен Балканска сага. Сите овие томови се, всушност, една приказна за балканската стварност, видена и раскажана преку едно бегалско семејство... Авторот, по широко проучување на јаничарскиот феномен, испишува една обемна, импресивна книга, сугерирајќи дека јаничарство може да се смета за клуч за разбирање на балканската судбина.

Димитар Башевски

Двата главни лика, Таткото и Климент Камилски, во нивната декултуризација/рекултуризација, ја пренесуваат својата визија и на Сталин, Грузиецот, првин внесен во монашкиот ред, кој станува „главниот јаничар“ на Советската Империја.

Едгар Морен

Напишете ваш коментар