Слики од животот на М.

Слики од животот на М.

  • Автор: Светлана Жухова
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-606-3
  • Година на издавање: 2019
  • Број на страни: 153
  • Димензии: 140/205
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 250,00ден
250,00ден

ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА ЗА КНИЖЕВНОСТ НА ЕУ ВО 2015 ГОДИНА

„Слики од животот на М.“ ја опишува потрагата по сопственото место во светот на младата Марисија додека се соочува со неизлечливата болест на мајка си. А како што често се случува, домот не е местото, туку луѓето што го сочинуваат. По смртта на нејзините родители, таа се враќа во Словачка, каде што живее со својот партнер и работи како медицинска сестра. Описите на нејзиното секојдневје се проникнати со сеќавањата за мајчината смрт, сопоставувајќи го нејзиното здодевно постоење со екстремноста на извесни ситуации.

Семејните врски се главната тема на романот – стари и нови, тесно поврзани и далечни – како и нивното значење и бесмисленост.

„Слики од животот на М.“ дава фасцинантен приказ на современиот живот во Виена и Братислава, кои во романот се претвораат во универзален симбол на  современиот урбан европски живот и на предизвиците што им ги наметнуваат на младите.

Напишете ваш коментар