Сапиенс

Сапиенс

  • Автор: Јувал Ноа Харари
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-595-0
  • Година на издавање: 2018
  • Број на страни: 480
  • Димензии: 140/210
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 500,00ден
500,00ден

Пред 100 000 години најмалку шест човечки вида живееле на Земјата. Денес има само еден. Ние. Хомо сапиенс. Како се случило нашиот вид да преовладее во битката за доминација? Како нашите предци, собирачи и ловци, се соединиле и создале градови и кралства? Како дојдовме до тоа да веруваме во богови, нации и човекови права; да им веруваме на парите, книгите и законите; да бидеме заробеници на бирократијата, временските рокови и потрошувачката? И каков ќе биде светот во следните милениуми?

Во „Сапиенс“ д-р Јувал Ноа Харари  ја опфаќа целата човечка историја, од првите луѓе на Земјата до радикалните – а понекогаш и катастрофалните – откритија на когнитивните, земјоделските и научните револуции. Врз основа на согледувањата од биологијата, антропологијата, палеонтологијата и економијата, тој истражува како струите на историјата ги обликуваат нашите човечки општества, животните и растенијата околу нас, па дури и нашите личности.

„Сапиенс“ е интернационален бестселер објавен на над 30 јазици низ целиот свет. Храбра, опсежна и провокативна, оваа книга предизвикува сѐ што досега мислевме дека знаеме за тоа што значи да се биде човек: нашите мисли, дејства, моќ... и – нашата иднина.

Коментари од корисниците:

Коментар од Jovan:
Едноставно ќе ве остави без зборови и тотално ќе ви ја смени перспективата према човечкиот род и историја. Сите најважни настани од човековата историја се покриени и многу добро објаснати, и многу помага што книгата е наменета за секого а не само за академици, па е лесна за сваќање. (Објавен на 31.1.19)

Напишете ваш коментар