Самарканд

Самарканд

  • Автор: Амин Маалуф
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 9786084577812
  • Година на издавање: 2010
  • Број на страни: 318
  • Димензии: 140X205
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 350,00ден

350,00ден

Обвинет дека ги исмева нескршливите закони на исламот, персискиот поет и мудрец Омар Хајам наидува на симпатии кај самиот човек кој ги суди сите негови наводни злосторства. Кога ја согледува неговата генијалност, судијата решава да го поштеди и му дава мала, празна книга со која го охрабрува да си ги довери сите мисли во неа. Така започнува беспрекорната мешавина помеѓу фактите и фикцијата во Самарканд.
Низ јасното пресоздавање на историјата преку ракописите на Рубаијата од Омар Хајам, Амин Мaалуф распостuла неверојатна визија низ векови и континенти: мрачната егзотичност на Персија во 11. век, со своите поетеси и атентатори; борбите на истата земја по деветстотини години низ призмата на американски академик опседнат со наоѓањето на оригиналниот ракопис; и судбоносното прво патување на Титаник, чијашто трагедија дoведува до последното почивалиште на Рубаијата - сè оживува низ остроумното уверување на овој надарен автор.

„Описите на Маалуф на судовите, чаршијата, животот на мистиците, кралевите и љубовниците се исткаени во евокативна и лежерна проза. Неверојатна книга“.Индипендент

Напишете ваш коментар