Разговор во катедралата

Разговор во катедралата

  • Автор: Марио Варгас - Љоса
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-143-3
  • Година на издавање: 2013
  • Број на страни: 731
  • Димензии: 140Х210
  • Корица: мека
  • Јазик: MK
Цена: 650,00ден

650,00ден

Романот Разговор во катедралата, што се случува во Перу, во 1950 г., за време на диктатурата на Мануел Аполинарио Одриа Аморети, е силна приказна за моќта, корупцијата и комплексната потрага по идентитетот. Со пиво и море од слободно искажани зборови, разговорот тече меѓу две личности, Сантјаго и Амбросио, кои зборуваат за своите мачни животи и за пропаста и разочарувањето што полека го обземаат нивниот град.

Низ сложена пајажина од тајни и историски факти, Марио Варгас Љоса ги анализира психичките и моралните механизми што ја движат моќта и луѓето зад неа. Разговор во катедралата е многу повеќе од историска анализа. Тој е пионерски роман што се осврнува на идентитетот и улогата на граѓанинот, на тоа како недостигот на лична слобода може да остави трајна лузна кај народот и државата.

Напишете ваш коментар