Птиците од ланските гнезда

Птиците од ланските гнезда

  • Автор: Митко Маџунков
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 9786082301143
  • Година на издавање: 2013
  • Број на страни: 558
  • Димензии: 120X200
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 500,00ден
500,00ден
Романот на Маџунков е монументално книжевно остварување, кое опфаќа случувања од само еден единствен ден (недела), распоредени во 19 одделни поглавја, во кои среќаваме галерија впечатливи, машки и женски ликови, сместени во уметничкиот време-простор на еден, пластично насликан балкански град – Белград. Голем број од овие ликови се (речиси, донкихотски) упатени или поврзани со книгите (или, Библиотката, како нивен, легитимен Дом) – но, ниту еден од нив, нималку не е книшки (безживотен, стерилен) човек. Напротив! Секој(а) од нив, на себе-својствен, егзистенцијално обусловен начин, се соочува и се носи со сопствената обездоменост, или, подобро кажано, фрленост во една вознемирувачка, турбулентна низа епоха, на сурови промени и предизвици, се вели во образложението.

Напишете ваш коментар