Приказна за трите града

Приказна за трите града

  • Автор: Митко Маџунков
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 9786082307022
  • Година на издавање: 2020
  • Број на страни: 191
  • Димензии: 125/195
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 250,00ден
250,00ден

Маџунков, Митко (Струмица, 19 III 1943), раскажувач, романсиер, драмски автор, есеист. Гимназија има завршено во Струмица, а Филолошки факултет (светска книжевност со теорија на книжевноста) во Белград. Работниот век го поминал главно во Библиотеката на градот Белград.

Некои книги му се објавени првобитно нa српски јазик. Добитник е на повеќе книжевни награди и признанија: Исидора Секулиќ, Рациново признание, Војдан Чернодрински, Роман на годината на Детска радост, Книга на годината на Македонската книжевна фондација, Роман на годината на Утрински весник; добитник е на Државната награда 11 Октомври, на Наградата за животно дело „Војдан Чернодрински“, а двапати ја има добиено и годишната награда на град Струмица.

Се занимавал со преведување, а и самиот е преведуван на повеќе јазици. Застапен е во домашни и странски антологии. Во 2006 година се врати од Белград да живее во Македонија. Член е на МАНУ.

Напишете ваш коментар