Последниот чај

Последниот чај

  • Автор: Винка Саздова
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 9786084577577
  • Година на издавање: 2010
  • Број на страни: 320
  • Димензии: 125x195
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 250,00ден
Цена со попуст: 180,00ден
Заштедувате: 70,00ден

Редовна цена: 250,00ден

Цена со попуст: 180,00ден

Од далеку ли доаѓате?, ме прашува.
- Не од блиску, од многу блиску.
Сомничаво ја ниша главата. Со авион не се доаѓа од близу, сака да каже, ама премолчува.
- Долго ли бевте на пат?
- Не бев на пат.
- Туку… - Бев дома.
- А сега, кај одите?
- Дома.
- Ништо не разбирам, вели подналутено и гласно ја пушта музиката.

Спакувај се и замини! Каде? Што е можно подалеку. Зошто? За да дознаеш. Што? Не прашувај. Одважи се и тргни! Можеш ли!? Ако може жената од Последниот чај можеш и ти. Препушти ѝ се да те одведе до Тара, Елена, Савита, Џиду, Тарун, Самир... до самиот тебе. Последниот чај ги отвора нашите сопствени приказни. Нè охрабрува да се соочиме со нив и да ги прифатиме такви какви што се, убави или грди, сеедно.

Ова е роман во кој понекогаш и една единствена реченица е голема приказна врз која се останува долго време. Толку долго колку што е потребно таа да се спои со личната приказна на оној што ја чита. Сочувствителен. Љубовен. Нежен, а цврст. Меко што зборува за груби болки и вистини, покажувајќи како се исцелуваат и претвораат во спокојство.

Напишете ваш коментар