Подемот и падот на паркинсоновата болест

Подемот и падот на паркинсоновата болест

  • Автор: Светислав Басара
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 9786084577485
  • Година на издавање: 2010
  • Број на страни: 208
  • Димензии: 125x195
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 250,00ден
250,00ден
ДОБИТНИК НА НИНОВАТА НАГРАДА РОМАН НА ГОДИНАТА - 2006Оригинална гротеска проткаена со автентичната иронија на Басара за Светата болест и нејзините посветеници, апостоли и противници...Демјан Лаврентјевич Паркинсон, пронаоѓачот на страшната болест и главниот јунак во романот, умира од исцрпеност во 1947 година во логорот на Колима под лажното име Николај Николаевич Кузњецов. До тој ден се обидува да ја смени средината од перспектива на чудната болест, составувајќи фрагменти од одамна распарчената целина на интегралната слика на светот, во постојана борба со химерите на вистинската болест и лажното здравје и нивните инвертни улоги како пеколни оски на пропаста на светот во револуции, војни, езотерија и алхемија.Оваа книга е роман што одвреме-навреме е историја, и историја што одвреме-навреме е роман. Границата меѓу жанровите, вистините и лагите може да ја одреди само храбриот читател.

Напишете ваш коментар