Пет ќошиња

Пет ќошиња

  • Автор: Марио Варгас - Љоса
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-491-5
  • Година на издавање: 2018
  • Број на страни: 221
  • Димензии: 140/210
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 400,00ден
400,00ден

Идејата за овој роман почнува со една слика на две пријателки кои неочекувано, една ноќ, се впуштаат во еротска авантура. Потоа се претвора во полициска приказна, речиси трилер, а трилерот се трансформира во еден вид панорама на перуанското општество во последните месеци или недели од диктатурата на Фуџимори и Монтесинос. Ми се допадна идејата да се вика Пет ќошиња, како една од населбите кои, на некој начин, се симболични за Лима, за Перу и за времето во кое е сместена приказната...

Романот Пет ќошињана перуанскиот нобеловец Марио Варгас Љоса е приказна за светот кој опстојува под закана од цинизмот, амбицијата, моралната беда и насилството. Љоса ни прикажува една тегобна слика на Перу од деведесеттите години и создава живописен колаж од ликови од различни општествени класи, изложени на секојдневен страв предизвикан од тероризмот на „Сендеро луминосо“, на жолтиот печат и корупцијата поврзана со владеењето на Алберто Фуџимори.

 

 

Напишете ваш коментар