ЏОНАТАН СТРЕЈНЏ И ГОСПОДИН НОРЕЛ

ЏОНАТАН СТРЕЈНЏ И ГОСПОДИН НОРЕЛ

  • Автор: Сузан Колинс
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-657-5
  • Година на издавање: 2019
  • Број на страни: 950
  • Димензии: 140/210
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 650,00ден
650,00ден

Годината е 1806, Англија е изнемоштена од долгата војна со Наполеон, а волшебниците со векови се избледени од сеќавањата на народот. Повеќето луѓе веруваат дека магијата е одамна изумрена во Англија и дека англиските волшебници се сведени на неефикасни теоретичари и собирачи на
книги.

Но тогаш во Лондон пристигнува еден јоркширски волшебник, Гилберт Норел, со намера да ја обнови репутацијата на англиската магија. Тој ги открива своите моќи и станува познат преку ноќ. Наскоро се појавува еден друг волшебник: младиот Џонатан Стрејнџ, кој успева да му стане ученик на г. Норел, негова конкуренција. Стрејнџ станува познат и поради своето влијание врз војната против Франција, но сѐ повеќе се насочува кон најдивите, најопасните форми на магија, оддалечувајќи се од своето партнерство со Норел и ризикувајќи сѐ што му е драго. Иако има среќа да ги сретне и, можеби, да ги инспирира Лорд Бајрон, Шели и Мери Шели, Стрејнџ дури и ја губи својата сопруга во тоа волшебно кралство…

Напишете ваш коментар