Ноќна работа

Ноќна работа

  • Автор: Јахим Топол
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-429-8
  • Година на издавање: 2016
  • Број на страни: 227
  • Димензии: 140/210
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 380,00ден

380,00ден

Една летна ноќ во 1968 година, во предвечерјето на советската инвазија врз тогашна Чехословачка, тринаесетгодишниот Ондра и неговиот помлад брат се стуткани на седиштата на автобусот кој јури кон родното место на нивниот татко, едно планинско село опкружено со шуми во северна Бохемија. Но кога ќе пристигнат таму, станува јасно дека тоа бегство носи свои сопствени неизвесности и опасности.

Момчињата се наоѓаат себеси заглавени во една настрана рурална заедница, раскинувана од дребни расправии и нагрдена со предрасуди, гранично подрачје преку кое редовно талкаат бегалци, жртви на геноцид и војски лесни на орозот. Созревајќи во тоа темно, хаотично подрачје, двете момчиња се мачат да созадат каков-таков дом за себе, сѐ додека една серија тешко сфатливи умирачки не ги принудува да донесат смели одлуки, со надеж дека ќе го осигураат сопствениот опстанок и ќе го дочекаат доаѓањето на својот татко дисидент.

Напишете ваш коментар