На крајот од денот

На крајот од денот

  • Автор: Казуо Ишигуро
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-433-5
  • Година на издавање: 2016
  • Број на страни: 233
  • Димензии: 140/210
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 380,00ден
380,00ден

ДОБИТНИК НА БУКЕРОВАТА НАГРАДА

По три децении служба во Дарлингтон хол, батлерот Стивенс тргнува на заслужено патување низ земјата, и наедно во службена посета на својата некогашна колешка, г-ца Кентон. Во текот на патувањето размислува за својата дотогашна кариера, за да си потврди дека преку службата на еден „голем џентлмен“ му служел на човештвото. А спроти средбата со госпоѓица Кентон, го преиспитува нивниот однос во кој се насетувало нешто повеќе од колегијалност... Но во неговите спомени демнат сомнежи за вистинската природа на „големиот“ лорд Дарлингтон кому му служел, и уште поголеми сомнежи во сопствените избори и пропуштени можности.

На крајот од денот е маестрален психолошки портрет на еден совршен англиски батлер од златната доба која бледнее на прагот на повоена Англија. Напишан на префинет стил од перото на Казуо Ишигуро, ова е трогателен и моќен роман за вистинските вредности и за суштината на човековата среќа.

Напишете ваш коментар