Мемоари на една гејша

Мемоари на една гејша

  • Автор: Непознато
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 9786082300344
  • Година на издавање: 2011
  • Број на страни: 490
  • Димензии: 140X205
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 299,00ден

299,00ден
Роман полн со подолги и пократки приказни што не дозволуваат да го затворите... Причина за славење... Ретко имате можност свет, и толку близок и толку познат, да ви биде евоциран со толку природна смелост... Во незаборавната Сајури, Голден нашол срце и граѓа за приказна што е надвор од сите подробности. За восхит... Дело што го одзема здивот... Со текот на времето ќе сфатите дека големината на професионалната вештина на гејшата ќе ве наведе наполно да се чувствувате исто како нејзините муштерии, гладни за нејзината приказна. Делумно историски роман, делумно бајка, делумно романса, Мемоари на една гејша не е само роман полн со добродушни портрети на жени туку и вешто набљудувана слика на еден необичен и во голема мера исчезнат свет... Пред вас е еден импресивен и несекојдневен првенец. За одушевување... Извонредна вештина... Страници исполнети со моќно ехо што се однесува на секое време или на секоја култура. Делумно историски роман, делумно бајка, делумно романса, ова не е само роман полн со добродушни портрети на жени, туку и вешто набљудувана слика на еден необичен, и во голема мера, исчезнат свет. Во ист миг ни се откриваат сјајот и бедата на еден далечен свет, темелите врз кои тој е изграден, сфаќањата и вредностите на една култура. Во тој утврден систем, се одвива една индивидуална судбина, животот на едно човечко суштество чии желби, радости и таги, забранета љубов и страдање се борат со санкциите и ограничувањата; и во таа неизвесна битка, гејшата Сајури настојува да го осмисли сопственото постоење, да ја достигне сопствената среќа. Толку далечна, а сепак толку блиска и дофатлива приказна.

Напишете ваш коментар