Мементо за Истанбул

Мементо за Истанбул

  • Автор: Ахмет Умит
  • Издавачка куќа: АНТОЛОГ
  • ИСБН: 978-608-243-022-5
  • Година на издавање: 2014
  • Број на страни: 528
  • Димензии: 130/200
  • Корица: мека
  • Јазик: MK
Цена: 400,00ден

400,00ден

Возбудлива приказна со која патуваме низ времето, од најраните денови на Бизант до денешниот, милионски Истанбул. Мртво тело со античка монета во дланката е пронајдено покрај споменикот на Ататурк во стариот дел на градот. Но тоа нема да биде единствената жртва и наскоро почнува потрагата по убијците. Седум убиства, седум владетели, седум антички монети и седум историски споменици поврзани преку историјата на еден од најтаинствените и најимпресивни градови во светот. 

Ахмет Умит (роден 1960) е меѓу најчитаните современи турски писатели. Дипломирал јавна администрација, а кратко студирал и политикологија на Московската академија за општествени науки. Дебитирал како поето во 1989 година. Прозата му е обоена со детективски и криминалистички теми. Има објавено и два стрип-романи.  

Напишете ваш коментар