Крал, дама, џандар

Крал, дама, џандар

  • Автор: Владимир Набоков
  • Издавачка куќа: ПАБЛИШЕР
  • ИСБН: 978-608-4569-34-33
  • Година на издавање: 2016
  • Број на страни: 233
  • Димензии: 125/195
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 320,00ден
320,00ден

Крал, дама, џандар е првиот од трите романи на Владимир Набоков со „германска“ тематика, по кој набргу следуваат Камера опскура и Очај. Во вештите преплети на љубовната и криминалната интрига како карти се мешаат судбината на еден успешен деловен човек, неговата жена што се здодева и сиромашниот внук од провинција – сите марионети на случајот, слеп и немилосрден во својот избор.

Младиот Франц оди во престолнината и почнува да работи кај својот далечен и богат чичко, кој го зема под своја закрила, заедно со младата сопруга. Незадоволната и студена Марта набрзо го освојува наивното момче. Нивниот копнеж се разгорува и таа почнува да крои планови како да се ослободат од сопругот, за да можат слободно да уживаат во неговото богатство и во својата љубов. По низата перипетии сенката на смртта навистина се надвиснува над нив – но настаните заземаат неочекувана насока...

Напишете ваш коментар