Елементарни честички

Елементарни честички

  • Автор: Мишел Уелбек
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-156
  • Година на издавање: 2013
  • Број на страни: 327
  • Димензии: 220Х140
  • Корица: Мека
  • Јазик: МК
Цена: 450,00ден

450,00ден
Полубраќата Мишел и Бруно имаат иста мајка, но малку допирни точки. Мишел е молекуларен биолог, интелектуалец и идеалист, општествено повлечен човек со сиромашен еротски живот. За разлика од него, Бруно е развратник, иако повеќе во теорија отколку во практика, a неговата бескрајна страст e најчесто невозвратена. Обајцата се симптоматични членови на нашето атомизирано општество, во кое верата им отстапи место на плитките њу ејџ филозофии, а љубовта на безначајните сексуални врски. Елементарни честички ги раскажува приказните на двајца браќа, но вистинската тема во романот е деконструкцијата на современото општество и неговите хипотези, неговата политичка некоректност и неговите саркастични и проникливи апартеа за сè – од антропологијата до страниците за проблеми во женските списанија. Дисекција на современите животи и љубови. Едноподруго смешен, остар, бесен, дидактичен, трогателен и инстинктивен.

Напишете ваш коментар