Црна книга

Црна книга

  • Автор: Орхан Памук
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-092-4
  • Година на издавање: 2015
  • Број на страни: 424
  • Димензии: 140/205
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 500,00ден

500,00ден

Добитник на Нобеловата награда за литература

Галип е адвокат кој живее во Истанбул. Неговата жена Руја, љубителка на детективски романи, исчезнува. Дали го оставила за својот поранешен сопруг, или пак за популарниот колумнист Џелал? Но излегува дека и Џелал е исчезнат. Додека Галип истражува, го зема завидниот идентитет на Џелал, ја носи неговата облека, одговара на повиците на неговиот телефон, па дури и ги пишува неговите колумни. Галип трага по секаков можен доказ, но природата на мистеријата постојано се менува, а кога добива смртна закана, тој почнува да се плаши од најлошото.

Со својата лавина од магични приказни за Истанбул, Црна книга е генијална и неконвенционална мистерија, но и провокативна размисла за идентитетот. За читателите на турската литература ова е култен роман во кој Орхан Памук го пронаоѓа својот вистински авторски глас.

Напишете ваш коментар