Човек без својства

Човек без својства

  • Автор: Роберт Музил
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-223-2
  • Година на издавање: 2013
  • Број на страни: 1074
  • Димензии: 140/210
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 650,00ден
Цена со попуст: 360,00ден
Заштедувате: 290,00ден

Редовна цена: 650,00ден

Цена со попуст: 360,00ден

Романот Човек без својства на австрискиот писател Роберт Музил е едно од големите ремек-дела на европската литература од XX век. Во него авторот скицира детален портрет на европскиот дух пред почетокот на Првата светска војна. Дејството на романот се случува во Австрија, но Виена на Музил е симулакрум на целокупната општествена, политичка, културна и духовна состојба во која живее модерниот Европеец. Во Човек без својства Музил вешто создава некои од најмаркантните и незаборавни книжевни ликови. Улрих, главниот лик во овој роман, е еден од најчесто истражуваните и толкувани ликови во историјата на книжевната критика, и често се споредува со Јозеф К. од Процес на Кафка, со Леополд Блум од Улис на Џојс или со Марсел од Во потрага по изгубеното време на Пруст.

Човек без својства е мајсторски изградена мешавина од роман, есеј, политичка сатира, историска хроника и филозофска расправа и токму поради тоа преставува вистински интелектуален предизвик за секој читател, но исто така и неизбежна лектира за секој сериозен познавач на книжевноста.

 

Напишете ваш коментар