Цената на водата во Финистер

Цената на водата во Финистер

  • Автор: Бодил Малмстен
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-321-5
  • Година на издавање: 2015
  • Број на страни: 240
  • Димензии: 140/200
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 320,00ден
320,00ден

На возраст од 55 години, никогаш именуваната протагонистка на овој роман, одеднаш, без најава, се качува во кола и заминува од својот роден град и татковина. Без посебна причина, се сместува во Финистер, или finis terrae, крајот на земјата. Овие страници се сведоштво за првата година од комплицираниот и понекогаш „невозможен“ престој во Франција, при што „да се биде среќен“ за протагонистката е цел доволна сама по себе.

 Додека ги следиме нејзиниот огромен ентузијазам и храбрите обиди да создаде прекрасна градина и да го уреди својот нов дом, битката со градината и деструктивните инсекти станува еден вид метафора за животот. Уредувањето на новиот дом е како одново уредување на животот, делче по целче, цвеќе по цвеќе, битка по битка.

Мајсторски везејќи ги емотивните, лутите, провокативни согледувања за најразлични теми – од повторно пронајденото задоволство во ценкањето, мизеријата на писателската блокада, социјалдемократијата, расизмот, тулипоманијата, лошиот француски, контролата врз молците до насладата во дивеењето на ветрот, не може а да не нè привлечат страста и хуморот на Малмстен. Истовремено возбудлив и неверојатно забавен, ова е жив, неповторлив и длабоко сериозен роман кој восхитува. 

 

 

Напишете ваш коментар