Резултати од пребарување за 'митко маџунков'

Категории 1 до 10 од 18 вкупно

Page:
 1. 1
 2. 2

Листа Мрежа

Поставете растечки редослед.
 1. Меѓата на светот

  Меѓата на светот

  Митко Маџунков
  Маџунков не би бил доследен на својот неконвенционален однос кон литературата и духовноста кога богатството на теми и мотиви, разновидноста на расположенијата и множеството интелектуални состојби не би ги мотивирал литературно, со еден побогат интелектуален и творечки став, дискретно провлечен низ книгата како целина. Прочитај повеќе...
  Цена: 200,00ден
  Нарачај
 2. Приказна за трите града

  Приказна за трите града

  Митко Маџунков

  ПРВИ И ПОВАЖНИ ИЗДАНИЈА: раскази: Чудна средба (Белград 1970, Скопје 2010), Убиј го зборливото куче (Белград 1973, Скопје 2011); кратки прози: Меѓата на светот (Белград 1984, Скопје 1985), Парадоксален сон (Скопје 1987), Дрвото на Нарајана (Скопје 1998), Даровите на небото (Панчево 2007), Грабнувањето на Европа (Скопје 2008), Астрагали (Скопје 2016), Приказни за ѓаволот (Скопје 2017) ; романи: Кула на Ридот (Белград 1980, Скопје 1999), Кон другата земја (Скопје 1993), Домот на Александар (Скопје 1992; прош. Белград 2004, Скопје 2005), Времето на ирвасите (Скопје 2003), Птиците од ланските гнезда (Скопје 2012), Правта на библиотеките (Скопје 2019); есеи: Штркот единак и неговото јато (Скопје 2000), Чехов или Тајната на раскажувањето (Белград 2006), Родното место на литературата (Скопје 2008), Есеи 1-2 (Скопје 2018). Изведени драми: Големиот Смок (Струмица 1986), Сенката (Струмица 1988), Пуста земја (Струмица 1989), Пат за Лихнидос (Струмица 1994), Мелница (Скопје, МНТ, 1996), Чудо големо (Струмица 2004), Вечна игра (Струмица 2014), Драми 1-2 (Скопје 2017). Антологии: Раскази за Белград I-II (Белград 1978).

  Прочитај повеќе...
  Цена: 250,00ден
  Нарачај
 3. Правта на библиотеките

  Правта на библиотеките

  Митко Маџунков
  Кој не умрел во книжевното дело, нема да умре никогаш. Прочитај повеќе...
  Цена: 500,00ден
  Нарачај
 4. Есеи 2

  Есеи 2

  Митко Маџунков
  Идентитетот, името, јазикот, не случајно се стожерни точки во аманетот на Блаже Конески, како и во зборовите на Кирил Водочки упатени кон неговите деца. Прочитај повеќе...
  Цена: 450,00ден
  Нарачај
 5. Есеи 1

  Есеи 1

  Митко Маџунков
  Оваа книга содржи две базични монографски студии посветени на двајца генијални мајстори на раскажувањето, Антон Павлович Чехов и Марко Цепенков. Во случајот на Чехов тајната на светот, тајната на постоењето, тајната на т.н. мал човек и мал свет откриена е како тајна на најголемиот човек и на најголемиот свет токму во тајната на раскажувањето. Со тоа Маџунков сака да рече дека тајната на светот се крие во тајната на неговото раскажување, но и обратно. Прочитај повеќе...
  Цена: 250,00ден
  Нарачај
 6. Драми 2

  Драми 2

  Митко Маџунков
  Во делото на Маџунков овој сон на јунаците за сопственото вчера, за сегашнината и за иднината – е препознатлив коментар со алузија на нашево време и длабоката морална криза низ која пред нашиве очи минат сета наша земја и сите нејзини луѓе. Прочитај повеќе...
  Цена: 400,00ден
  Нарачај
 7. Драми 1

  Драми 1

  Митко Маџунков
  Сенката е кохерентно, целовито, фантастично убаво и поетски заокружено драмско дело... Со силен метафоричен јазик, со извонредно впечатлива поетска слика, тој го соочува целиот тој свет со илузијата дека доаѓа некое море, некоја страшна сенка, некоја невидлива сила која ќе ги уништи. Петре Баќевски Прочитај повеќе...
  Цена: 400,00ден
  Нарачај
 8. Парадоксален сон

  Парадоксален сон

  Митко Маџунков
  Митко Маџунков е прозаист со систем, со една своја прозна митологија, во која истовремено, на истото јазично-симболичко рамниште, суштествуваат реалиите од објективната стварност и рефлексиите од ноќната, ониричката страна на човековиот (писателовиот) живот, во која – натаму – наизменично се менуваат или проникнуваат симболот и алегоријата, реалниот податок и одблесокот на фантастичниот поттекст, парадоксот и еден естетски благотворен сигнал на параболата… Прочитај повеќе...
  Цена: 200,00ден
  Нарачај
 9. Убиј го зборливото куче

  Убиј го зборливото куче

  Митко Маџунков
  Користејќи се со фолклорот и со искуствата на некои од големите руски писатели, Маџунков, со силата на својот талент даде неколку извонредни раскази, како што се, на пример: „Во автобусот“, „Неволите на Павле“, „Има ли можност да останеме живи“, „Смртта на Јонски“, „Игранка“, „Лихнидски очи“. Прочитај повеќе...
  Цена: 300,00ден
  Нарачај
 10. Грабнувањето на Европа

  Грабнувањето на Европа

  Митко Маџунков
  Во оваа книга се наоѓаат некои од најубавите кратки раскази на Митко Маџунков од сите негови творечки периоди, возбудливи дела со неминлива книжевна вредност. Прочитај повеќе...
  Цена: 200,00ден
  Нарачај

Категории 1 до 10 од 18 вкупно

Page:
 1. 1
 2. 2

Листа Мрежа

Поставете растечки редослед.