Царица

Царица

  • Автор: Шан Са
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 9786084577539
  • Година на издавање: 2010
  • Број на страни: 364
  • Димензии: 125x195
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 199,00ден

199,00ден

Приказната за најголемата кинеска царица е приказна што остава длабоки траги, истовремено трогнувајќи со едноставноста, но и со исклучителната судбина на оваа жена-воин.
Влегува во царскиот дворец каде што живеат над десет илјади конкубини. Сведок е на убиства, завери, предавства, станува кинеска царица. Преживува војна, глад, епидемија. Ја воздигнува кинеската култура до совршенство, се опкружува со поети, калиграфи, филозофи. Од најубавата палата на светот владее со најголемото светско царство. Но, на крајот, ѝ го оцрнуваат името, ѝ ја искривуваат историјата, ѝ ги бришат спомените: мажите ѝ се одмаздуваат на жената којашто се дрзнува да биде царица. По тринаесет векови, таа за прв пат ги отвора вратите на Забранетиот Град...

Напишете ваш коментар