Бувар и Пекише

Бувар и Пекише

  • Автор: Гистав Флобер
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 9786082300849
  • Година на издавање: 2012
  • Број на страни: 308
  • Димензии: 135/200
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 350,00ден
350,00ден

Во ремек-делото на Гистав Флобер, Бувар и Пекише, двајца маргиналци-идеалисти, по професија писари во една административна канцеларија во Париз, се поврзуваат со заемно пријателство. Како резултат на наследството на едниот и на заштедите на другиот, тие решаваат да ги поминат своите последни денови на една фарма во Нормандија. За време на таа повлеченост, поради потребата за експериментирање, како и поради нивната жед за опсервација и за теориски знаења коишто се претвораат во манија, тие се обидуваат во најразлични области – почнуваат со откривањето на светот на земјоделството за потоа да се оддадат на едно вистинско инвентирање на човечките знаења преку низа енциклопедиски истражувања, кои, меѓу другото, се однесуваат на науката, на моралот, на религијата, на филозофијата.

Напишете ваш коментар