Бурушаскиот како индоевропски и старобалкански јазик

Бурушаскиот како индоевропски и старобалкански јазик

  • Автор: Илија Чашуле
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-210-2
  • Година на издавање: 2013
  • Број на страни: 204
  • Димензии: 140/210
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 300,00ден
300,00ден

Бурушаскиот како индоевропски и старобалкански јазик го образложува и анализира доказниот материјал за можното индоевропско и старобалканско потекло на бурушаскиот јазик, јазик изолат кој се зборува во Северозападен Пакистан. Оваа публикација дава исцрпен опис на соодносот на бурушаскиот јазик со индоевропскиот прајазик на фонолошко, граматичко и лексичко рамниште, а потоа ги претставува соодветствата со балканската овчарска лексика и материјалот за можната врска со фригискиот јазик.

Во посебно поглавје ги разгледува уникатните соодветства меѓу македонскиот јазик и јужнословенските јазици и бурушаскиот јазик. Сите наоди објавени на англиски јазик во најугледните светски лингвистички списанија упатуваат на тоа дека бурушаскиот е индоевропски јазик од балканско потекло, при што врската со фригискиот јазик е најубедлива.

Напишете ваш коментар