Боговите се жедни

Боговите се жедни

  • Автор: Анатол Франс
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 9786082300436
  • Година на издавање: 2014
  • Број на страни: 196
  • Димензии: 135/200
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 250,00ден
250,00ден

Еварист Гамлен е главниот лик на овој роман на Анатол Франс. Од страница во страница присуствуваме на метаморфозата на овој млад човек од срамежлив доблестен млад сликар, во неумолив џелат, кој како поротник на револуционерниот суд, целосно ќе ја изгуби смислата за право и правда. И самиот жртва на новата метафизика, тој убива во името на подоброто утре – треба да се сотре сета човечка коруптивност за да се изгради врз неа новото царство на Доблеста.
Во длабочините на изразот се крие една шареноликост на идеи што ни укажуваат во колкава мера јаснотијата, всушност, е еден комплексен феномен. Токму такво е и литературното дело на Анатол Франс – навидум толку едноставно, а, сепак, толку сложено, па следствено на тоа, и толку ценето, посебно од страна на француската читателска публика.

Напишете ваш коментар