Бегство од биографија

Бегство од биографија

  • Автор: Владислав Бајац
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 9786084577997
  • Година на издавање: 2011
  • Број на страни: 215
  • Димензии: 140X205
  • Корица: мека
  • Јазик: МК
Цена: 250,00ден
250,00ден
Романот Бегство од биографија претставува романизирана биографија за Ѓорѓе Шагиќ, Србин кој на почетокот на 19 век, непосредно пред распадот на Караѓорѓевото востание, преку Унгарија и Германија пребегнува во Америка. А во Америка Шагиќ гради исклучителна кариера - и како борец за права, и како угледен политичар, научник и новинар. Романот изобилува со приказини за Шагиќ, алијас Рибар, алијас Фишер, а Бајац со извонредна раскажувачка умешност го отсликува неговото учество во Мексиканската револуција, во формирањето на американската царина и Националната банка. Поради својот придонес, Шагиќ е вбројан меѓу 100 најпознати историски личности во Америка.Секое заминување (како бегство, како цел, како искушение) – е освојување на слободата. И за секое делче од освоената слобода мора да се сноси одговорност. Пред себеси, пред Бога, пред другите.

Напишете ваш коментар