3 Книга(и)

Листа Мрежа

Поставете опаѓачки редослед.
 1. Жени во собрание

  Жени во собрание

  Аристофан
  Група атински жени решаваат да ги убедат мажите, дека тие треба ним да им ја предадат власта, бидејќи сметаат дека можат многу подобро да ја извршуваат таа задача. Преоблечени како мажи, се вовлекуваат во Собранието и го придобиваат мнозинство гласови. Штом ја преземаат власта, изнесуваат нови и радикални предлози, своевиден комунистички програм, според кој сè што поседуваат поединците треба да стане заедничко: и имотот и жените треба да бидат заеднички, секој маж да може да спие со секоја жена, сите робови да бидат заеднички и да извршуваат работи за сите граѓани. Прочитај повеќе...
  Цена: 300,00ден
  Нарачај
 2. Славенички на тесмофории

  Славенички на тесмофории

  Аристофан
  Според согледувањата на многу филолози и теоретичари на книжевноста, Славенички на Тесмофории е веројатно најдобрата комедија што Аристофан ја создал. Внимателно структурирана, урнебесно смешна и нурната во проблеми што и современите читатели (или гледачи) ги препознаваат како актуелни... Прочитај повеќе...
  Цена: 200,00ден
  Цена со попуст: 90,00ден
  Нарачај
 3. Богатство

  Богатство

  Аристофан
  Богатство, или Плутос, е последната зачувана комедија од Аристофан, која е најмалку преведувана во нововековието, бидејќи не е типично аристофанска. Се разликува од претходните комедии на Аристофан бидејќи во неа отсуствува политичка сатира, исмевање поединци кои се дел од политичката сцена, или поединци што се актуелни и во други области од атинскиот јавен живот, а јазикот има изразено сексуална и екскреторна содржина. Прочитај повеќе...
  Цена: 200,00ден
  Нарачај

3 Книга(и)

Листа Мрежа

Поставете опаѓачки редослед.