Атала Рене

Атала Рене

  • Автор: Франсо Рене Шатобријан
  • Издавачка куќа: КСЦ
  • ИСБН: 978-608-4780-01-4
  • Година на издавање: 2015
  • Број на страни: 181
  • Димензии: 140/210
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 250,00ден

250,00ден

Романот Атала раскажува за една религиозна и романтична страст која за рамка ги има егзотичните пејзажи на Америка, од Луизијана до Канада.

Релацијата на љубовта меѓу двајца дивјаци во пустината (Атала и Шактас) не само што ја афирмира теоријата на авторот за убавината на христијанството и на поезијата на религијата туку ја открива и љубовта на Шатобријан кон природата, која евоцира чувства толку ценети од романтичарите. Рене од истоимениот краток роман, како што велат неговите биографи, е самиот Шатобријан. Негов духовен автопортрет. Секој што ќе ја прочита неговата биографија, веднаш ќе открие некои карактеристики меѓу јунакот Рене, кој во стари години, на брегот од Мешасебе, во џунглата, им ја раскажува својата драматична и мошне трогателна животна приказна на слепиот и веќе многу остарен Шактас, јунакот од претходниот роман и на свештеникот Суел, мисионерот на тврдината Розали, француска колонија среде индијанското племе Начези. По ловот на дабри, кога слепиот Сашем (односно Шактас) им ги раскажа на Рене своите љубовни авантури со убавата Атала.

Напишете ваш коментар