1984

1984

  • Автор: Џорџ Орвел
  • Издавачка куќа: ТРИ
  • ИСБН: 978-608-230-6506
  • Година на издавање: 2019
  • Број на страни: 353
  • Димензии: 125/195
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
Цена: 450,00ден
450,00ден

Романот „1984“ се вбројува меѓу највлијателните книги на дваесеттиот век и претставува ретко дело чие значење добива се поголема моќ денес, кога неговото предвидување почнува да се остварува.

Објавен во 1949 година, најпознатиот роман на политичкиот сатиричар Џорџ Орвел ни ја открива кошмарната визија за еден тоталитарен, бирократски свет и за обидот на еден обичен човек да ја зачува својата индивидуалност. Мајсторството на „1984“ лежи во авторовото претскажување на модерниот живот – сеприсутноста на телевизијата, искривоколчувањето на јазикот – и неговата способност да создаде толку сеопфатна верзија на пеколот.

Култниот роман и 70 години по објавувањето останува задолжително четиво и се уште важи за една од најзастрашувачките книги што некогаш биле напишани.

Напишете ваш коментар